Het begon als een hobby en werd al snel een passie; het werken met glas. Met glas kan ik ontdekken, experimenteren, dromen, mijn fantasie in kwijt. Elk object dat ik maak geeft weer ruimte en inspiratie voor een volgend object. Vaak verwonder ik me wat er tevoorschijn komt als ik de oven opendoe want glas is ook eigenzinnig.
Glas is een prachtig, sterk materiaal met bijzondere kwaliteiten. Door verhitting, chemische reacties en toevoegingen ontstaan er intrigerende effecten. Licht speelt een grote rol, de inval en de lichtbron hebben effect op de intensiteit van kleur, reflectie en het zichtbaar zijn van details. Zo kan het moment van de dag ineens een heel ander kant van het object laten zien. 

MIJN ATELIER

Meestal laat ik me leiden door mijn fantasie maar ook de natuur is zeker een inspiratiebron. De mooie luchten bij een zonsondergang of de prachtige kleuren in de natuur; de bloemen, vlinders, vogels….maar ook bijvoorbeeld foto’s van het heelal kan me inspiratie geven.
Voor verrassende resultaten sluit ik soms andere voorwerpen in het glas; koper, rvs of organisch materiaal.
Hoewel ik graag abstracte kunstobjecten creëer, staand of hangend, maak ik soms ook objecten die een functie hebben. Een schaal, vaas of lamp. Vlinders en vogels maken me blij, ik vind het dan ook heel erg leuk om een fantasie vlinder of vogel te maken. Al mijn objecten zijn uniek, er is geen tweede van en ze zijn gesigneerd.

U kunt altijd telefonisch of per mail een vraag stellen of een afspraak maken. Daarnaast heb ik regelmatig open atelierdagen
Mobiel: 0683973149
Ik hoop u snel in mijn atelier in Zuidwolde (Dr) te mogen begroeten!

Esther W. Augusta Kalsbeek

De Techniek


De methode die ik gebruik is Fusing, een smeltend glas techniek. Dat wil zeggen dat er meerdere stukken glas aan elkaar gesmolten worden. Qua uiterlijk kan het alle vormen en kleuren hebben. Ik gebruik speciaal fusing glas welke ik stapel, in kleine stukjes opbouw of gebruik in poedervorm. Het smelten gebeurt onder hoge temperaturen in een speciale glasoven. De temperaturen variëren hierbij van 590 tot 850 graden. Het glas zit gemiddeld zo'n 16 tot 20 uur in de oven. Geduldig zijn is dus een "must".

Bij glasfusing gebruik ik verschillende methoden…van plat glas (full-fuse) tot glas met reliëf (tack-fuse). Nadat het object is samengesmolten kan ik het een tweede keer in de oven laten buigen over( of laten zakken in)een mal waardoor het object niet plat meer is. Men noemt dit Slumping.Een andere methode is Casting, hierbij laat ik het glas in een mal smelten. Hierdoor ontstaat meer een 3-dimensionaal resultaat.Daarnaast maak ik ook gebruik van de Sand casting techniek, daarbij maak ik een basis van zand en klei en daarin maak ik een mal. In die mal stook ik het glas. Sand Casting geeft een ruwe organische structuur aan het glas. De vormen zijn simpel, ruw en zonder veel details. De kleuren zijn vaak wat mystiek en dat geeft het object iets magisch.Een andere methode die ik gebruik is het werken met bricks + dams. Hierbij smelt ik stukjes glas in de oven begrensd door bricks en dams waardoor het glas niet uit kan lopen en een veel dikkere vorm kan aannemen. Hierdoor kan je bijzondere effecten krijgen. Zie foto's hieronder.